Nujno priporočene prezračevalne naprave v učilnicah

Institut za pasivne hiše na temo prezračevanje učilnic: Prezračevalne naprave nudijo več prednosti


V Nemčiji je skupaj 47.000 splošnih in poklicnih šol. Zaradi zmanjšanja tveganja okužbe z virusom Korona, je v vse učilnice potrebno redno dovajati svež zrak. Prezračevalne naprave s toplotnim izmenjevalcem, kot jih poznamo iz šol, grajene po standardu za pasivne hiše, predstavljajo pri tem veliko prednost učencem in učiteljem.


Darmstadt. Z nastopom hladnega letnega časa, se pogosteje oziramo na šole in na vprašanje, kako zmanjšati tveganje okužbe z virusom Sars-CoV-2 v učilnicah. Nemški Zvezni urad za okolje (UBA), priporoča redno in pogosto menjavanje zraka v učilnicah: Šole, ki niso opremljene s prezračevalnimi napravami, morajo zračiti z odpiranjem oken. Uporabo mobilnih oz. prestavljivih naprav za čiščenje zraka, kot nadomestek za prezračevalno napravo, UBA eksplicitno odsvetuje: Mobilne naprave so uporabne zgolj kot dopolnilo k aktivnem prezračevanju. Institut za pasivne hiše se priporočilu pridružuje in dodatno izpostavlja prednosti prezračevalnega sistema, opremljenega s toplotnim izmenjevalcem (rekuperator).

Zaradi majhne zračne mase (volumna) po številu oseb v učilnici, tako UBA v nedavni objavi, je verjetnost, da se koncentracija okuženih delcev v zraku poveča, zelo visoka. Ker velika večina šol v Nemčiji, kot tudi pri nas v Sloveniji, ni opremljenih s prezračevalnimi napravami, je odpiranje oken najboljši in pogosto tudi edini način, kako v učilnico dobiti svež zrak, še navajajo v UBA.


Originalno informacijo za javnost objavil: Passivhaus Institut, Darmstadt

Prevedel in povzel: Peter Golob

Preberi celotno objavo:

20201119_Infojavnost_prezračevanje učiln
.
• 265KB

Prihodnje objave
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Zadnje objave
Išči po Tagih 
Spremljaj nas na
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
Zahtevajte ponudbo
arrow&v

Iskalni nizi: montažna gradnja, pasivne hiše, SMARTLiving, drugo mnenje, revizije, zrakotesnost, blower door, projektno vodenje, Samooskrbne skupnosti, naravni materiali, ekologija, zdravo bivanje, krizni managemend, vodenje, optimizacija procesov, lesena gradnja, PMD Golob, Lesnegradnje, projektiranje, proizvodnja hiš, passivhaus, revitalizacija, sanacija, ekosklad , pasivne hiše, zrakotesno, phpp, blower door, energetska izkaznica, naravni gradbeni materiali, les, slama, celuloza, parketi, fasade, opaž, izolacija, macesen, energetske sanacije, obnove, športni pod, montažne, DRUGO MNENJE